Figyelem! 2007. június 1-jétől a sporteszköz vásárlása és bérlése ADÓKÖTELES szolgáltatásnak minősül.

Az egészségpénztárakon keresztül elszámolható sporteszköz vásárlásánál és bérlésénél általános szabály, hogy kizárólag aktív, nem versenyszerű testmozgást segítő sporteszközök vásárolhatók, illetve bérelhetők bármely kereskedelmi egységben. Sporteszköznek minősülnek a sporttevékenység során a testi épséget közvetlenül védő, kiegészítő, speciális védőeszközök is.

Az elszámolható sporteszközök listája tájékoztató jellegű.

A Pénztár nem támogatja a közúti közlekedést is biztosító motorsportot; a testépítést elősegítő táplálék-kiegészítők, kozmetikumok megvételét. Nem lehetséges továbbá a sportruházat (mint pl. a sportcipő, edzőruha, fürdőruha, síkabát, síbakancs stb.) elszámolása sem.

Az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek nem számolhatók el (pl. kerékpárjavítás, teniszütő húrozás, tartozékok cseréje, elem stb.), így az utólagos alkatrészbeszerzés, tartozékvásárlás, javítás, karbantartás stb. nem finanszírozhatók. Kivételt képez ez alól, ha a kerékpárt a szaküzlet a vásárlásnál nem egy tételben, hanem részeinek feltüntetésével számlázza.

Egyes sporttevékenységeknél kis tételű, a tevékenység gyakorlása során folyamatosan elfogyó termékek (pl. teniszlabda, pingponglabda, horgászzsinór, ólom, horgok stb.) mint fogyó, kiegészítő sporteszközök elszámolhatók.

A korábbi - éves kerethez kötött - értékhatár és az orvosi javaslat előírása megszűnt.