A jogszabály szerint a közvetlen lakossági felhasználásra alkalmas, minőségi tanúsítványok kiadására jogosult intézmény által kiadott tanúsítvánnyal rendelkező, illetve CE jelöléssel ellátott, az orvostechnikai eszközökről szóló jogszabályban meghatározottak szerinti orvostechnikai eszköz megvásárlásának támogatása lehetséges.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet (OGYÉI) által gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek ADÓMENTESEN számolhatók el. A megvásárlás bármely kereskedelmi egységben lehetséges, szolgáltatói szerződés a Pénztár és a szolgáltató között nem szükséges.

Az OGYÉI engedélyes termékekről a ogyei.gov.hu honlapon tájékozódhat.

Kérjük, ellenőrizze a termékek ismertetőjében (dobozán), hogy a termék elszámolható gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény-e. Az élelmiszerek, illetve kozmetikumok, különféle étrend-kiegészítők, testépítést elősegítő táplálék-kiegészítők elszámolását a vonatkozó törvény nem támogatja.

Gyógyszerek gyógyszertáron kívüli megvásárlása

Gyógyszer, anyatejet helyettesítő és kiegészítő tápszer, valamint speciális gyógyászati célra szánt tápszer vásárlása elszámolható nem gyógyszertárban történt vásárlás alapján is.

A számlából a gyógyszer fajtájának, ill. a gyógyszer minősítésének ki kell derülnie.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet honlapja (ogyei.gov.hu) szerint: "gyógyszertáron kívüli gyógyszer-kiskereskedelmi tevékenység keretében az a gyógyszer forgalmazható, amely

  • gyógyszertárban orvosi rendelvény nélkül is kiadható, és
  • alkalmazását megelőzően az öndiagnózis egyértelműen felállítható, tévedés valószínűtlen vagy nem jár súlyos egészségügyi következményekkel, és
  • veszélyessége (mellékhatás, kölcsönhatás) még jelentősebb mértékű túladagolás esetén sem nagy.

Az OGYÉI a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek besorolását az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet 4. számú mellékletben megjelölt terápiás szakmai feltételek alapján végzi el.

A gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek listája a következők szerint módosulhat:

  • új forgalomba hozatali engedélyek kiadása esetén;
  • amennyiben a hatóanyag, a maximális egyszeri adag, a maximális napi adag, a hatáserősség, a gyógyszerforma, bizonyos csomagolási típusok, a kiszerelés, az alkalmazási mód, a javallat vagy az alkalmazási körülmények indokolják;
  • amennyiben új tények teszik ezt szükségessé."