Egészségügyi szolgáltatások elszámolása szolgáltatói szerződés esetén

Az alábbiakban felsorolt szolgáltatásokat abban az esetben számolhatók el a Pénztárban, ha a kiállító egészségügyi szolgáltatóval a Pénztár szerződésben áll. A Pénztártag igénye szerint bármely egészségügyi szolgáltatóval a Pénztár szerződést köt. A szolgáltatói szerződés akár honlapunkról is letölthető.

Nem szükséges szolgáltatói szerződés, amennyiben a szolgáltató az OEP-pel szerződésben áll, a felsorolt szolgáltatások tekintetében. A szolgáltató az OEP-pel kötött szerződésének másolatával igazolhatja ezen körülményt. (Kivétel: egészségterv készítése esetén a szerződés megkötését nem helyettesíti az OEP—pel kötött szerződés)

Számla kiállítása

A számlát minden esetben az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár nevére és címére (1056 Budapest, Váci u. 38.) kell kérni, feltüntetve rajta a Pénztártag (vagy igénybevevő szolgáltatásra jogosult) nevét és a Pénztártag tagi azonosítóját.

Elszámolható egészségügyi szolgáltatások

Humán orvosi (egészségügyi) szolgáltatás általában

 • Minden humán orvosi szolgáltatás a Pénztárban elszámolható, amelyért a Tagnak (bejelentett szolgáltatásra jogosultjának) fizetnie kell, mert ez az OEP ellátáson kívüli szolgáltatásnak minősül, azaz a TB ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat kiegészíti, vagy helyettesíti.
 • A fogászati, szájsebészeti kezelések valamennyi leszámlázott költsége elszámolható (pl.: fogpótlás, implantáció, fogellenőrzés, a fogtömés, a gyulladás- és gyökérkezelés, a foghúzás, a fogkő eltávolítása, a fogfehérítés, a szájsebészeti beavatkozások, a fogászati röntgen, a fogpótlás, fogszabályozás, illetve rögzítő híd, fogtechnikai beavatkozások, stb.).
 • Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél (kórházi, szakorvosi ellátás keretében) az egészségügyi szolgáltató által a gyógykezeléshez kapcsolódóan nyújtott és leszámlázott, de az OEP által nem vagy csak részben finanszírozott ellátásokon felüli szolgáltatások a Pénztárban elszámolhatóak (pl.: kórházi hotelszolgáltatás, gyermek kórházi ellátása esetén szülői felügyeleti díj, egy, vagy kétágyas elhelyezés díja, stb.).
 • A betegszállítás költségei elszámolhatók, az e tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező szolgáltató számlája alapján. Egészségügyi ellátás igénybevételéhez szükséges, betegszállításnak nem minősülő utazási költségek terhét a Pénztár nem téríti.

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálatok az elkerülhető megbetegedések korai, megelőző felismerését szolgáló vizsgálatok, mely megnevezésnek a számlából ki kell derülnie.

Az elkerülhető megbetegedések korai felismerésére irányuló szűrővizsgálatok, ideértve az OEP által nem finanszírozott, működési engedéllyel rendelkező szakorvos által orvosi javaslat alapján végzett szűrés költsége egészségterv nélkül is, adókedvezményes, prevencós szolgáltatásnak minősül, így különösen:

 • méhnyakrákszűrés,
 • emlőrákszűrés,
 • vastagbélrákszűrés,
 • prosztatarákszűrés,
 • mozgásszervi szűrés,
 • AIDS-szűrés,
 • mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés,
 • fogászati és szájüregi szűrés,
 • csontritkulás vizsgálat,
 • szív- és érrendszeri szűrővizsgálat,
 • tüdőgyógyászati szűrővizsgálat.

Egészségterv, orvosi javaslat készítése

Az egészségterv készítése prevenciós szolgáltatásnak minősül, mely után plusz 10% adókedvezmény vehető igénybe.

Egészségterv készítésére vonatkozó számla abban az esetben számolható el a Pénztárban, ha a kiállító egészségügyi szolgáltatóval a Pénztár kifejezetten egészségterv készítésére vonatkozóan is szerződésben áll. Az egészségtervet készítők listája honlapunk Szolgáltató-keresőjében (Kategória: Egészségügyi szolgáltatások, alkategória: egészségterv) lekérdezhető.

Szenvedélybetegségekről való leszoktatásra irányuló kezelések

A szenvedélybetegségekről való leszoktatásra irányuló kezeléseket a Tag/jogosultja szerződött egészségügyi szolgáltatónál és természetgyógyásznál is igénybe veheti, s ebben az esetben a természetgyógyász szolgáltatása nem életmódjavító szolgáltatás (tehát nem adóköteles).