Az MKB Egészségkártya minden új belépő pénztártagnak ingyenes. Az alábbiakban a kártyaaktiválás és -letiltás, társkártya rendelése, továbbá a fizetési módok és szolgáltató által kiállításra kerülő számla követelményei kerülnek ismertetésre.Az MKB Egészségkártya az új belépő pénztártagnak ingyenes. (automatikus gyártás a megadott levelezési címre, 1 havi tagdíj beérkezését követően) A főkártyához külön társkártya is igényelhető, 16 év feletti közeli hozzátartozó Szolgáltatásra jogosult részére is. Főbb információk a kártya aktiváláshoz/letiltáshoz, társkártya rendeléséhez, a fizetési módok és szolgáltató által kiállításra kerülő számlákról.

MKB Egészségkártyával elvégezhető műveletek

Kártyaaktiválás: A kártya inaktív státuszban kerül postázásra, a legelső használat előtt aktiválni szükséges.

Aktiválás módjai:
 • online, Személyes tárhelyen
 • vagy telefonon a Kártyaközpont (06-1) 238-0361-es
  (és a jobb oldalon található további) telefonszámán
  (minden nap 8-20 óra között)

Társkártya rendelése:

 • online beküldheti a Személyes Tárhely Nyomtatvány kitöltő menüpontjában, elektronikus pénztári ügyintézés választása esetén,
 • vagy a hiteles elektronikus aláírással ellátott Kártyaigénylő nyomtatványát pl. AVDH-s ügyfélkapus hitelesítéssel- feltöltheti a Személyes Tárhely Dokumentum feltöltés menüpontjában,
 • eredeti aláírással, postai úton,
 • személyes leadhatja központi ügyfélszolgálatunkon, vagy bármely MKB bankfiókban

Kártyaletiltás

 • sérült, elhagyott, ellopott kártya / Kártyafelfüggesztés: elhagyott, ellopott kártya felfüggesztése: a Személyes tárhelyen, vagy Kártyaközpontunk (06 1) 238-0361-es (és a jobb oldalon található további) telefonszámán (minden nap 8-20 óra között).

Szolgáltatás, termék ellenértékének kifizetése

Fizetés MKB Egészségkártyával: fizethet a kártyaelfogadásra szerződött szolgáltató partnereknél, az egyéni egészségszámla erejéig. A szerződött szolgáltatók listája a honlapon megtalálható, a legtöbb helyen a szolgáltatók elfogadóhely matricával is jelölik az elfogadás tényét. A fizetésnek 2 módja létezik:

Az MKB Egészségkártya használata a Kártyabirtokos számára ingyenes, a fizetés – elegendő fedezet esetén – az alábbiak szerint történhet:

 • banki POS terminál:banki POS terminálon keresztül – a bankkártyához hasonlóan, a szolgáltató nyitvatartási idejében;
 • Telefonos engedélyeztetés:telefonos engedélyeztetéssel – ahol nincs leolvasó terminál a fedezetellenőrzés és a fizetés a Kártyabirtokos jelenlétében a Kártyaközponton keresztül, minden nap 8:00–20:00 óra között telefon: 06 (1) 238 0361.

Önsegélyező szolgáltatás Egészségkártyával nem egyenlíthető ki.

Fizetés készpénzzel: Készpénzzel vagy saját bankkártyával bármely szolgáltatási helyen fizethet, ha az adott szolgáltató nem MKB kártyaelfogadó hely, ha nincs Önnél a kártya, ha önsegélyező pénztári, vagy célzott támogatói szolgáltatást vesz igénybe, vagy nincs a pénztári egyéni számláján elegendő fedezet.

 • MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár levelezési címére: 1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, más adat feltüntetése nem szükséges)

A számlakiállítás követelményei itt megtalálhatók.