A pénztárak törvényességi felügyeletét az Ügyészség a rá irányadó jogszabályok szerint, állami felügyeletét az Öpt. VI. Fejezete alapján az MNB látja el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének állásfoglalásai mérvadóak az egyes törvények, kormányrendeletek értelmezésében.

MNB állásfoglalás a sporteszköz vásárlásáról

Pénztárunk állásfoglalást kért a MNB-től egyes termékek tekintetében, hogy azok vásárlása sporteszköz vásárlásként elszámolhatók-e?

A mellékelt állásfoglalás lényege, hogy a nem a Kereskedelmi Vámtarifa Jegyzék XX. Áruosztály 95. Játékok, játékszerek, sporteszközök árucsoportjába sorolt termékek nem sporteszközök, nem számolhatók el. A különféle cipők a ruházati termékek csoportjába, nem az előbb említett sporteszköz csoportba tartoznak, így azok elszámolása nem lehetséges az egészségpénztárban.

Az MNB állásfoglalása a jobb oldali menüben található.

MNB állásfoglalás az otthoni gondozásról

Több Pénztártagunk érdeklődött az otthoni gondozás elszámolásának szabályairól, ezért megkértük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének állásfoglalását a pontos értelmezés érdekében.

Mellékelten csatoljuk a kapott állásfoglalást, melynek értelmében az Egészségpénztár otthoni gondozás jogcímén olyan, az SZJ 85.31. alá besorolható ellátást finanszírozhat, amelynek rendeltetése idős, vagy rossz egészségügyi állapotú személyek saját otthonukban történő gondozása, ápolása és e tevékenységre az egészségpénztári szolgáltatót önkormányzati engedély feljogosítja.

A "MNB állásfoglalása az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár felé az otthoni gondozásról szóló számlák elszámolhatóságáról" dokumentum letölthető a jobb oldali Letöltések és Linkek rovatban.